Zesdejaars leerlingen worden meerdere jaren achter elkaar geselecteerd om een functie waar te nemen bij MEP: Model Europees Parlement

Zesdejaars leerlingen worden meerdere jaren achter elkaar geselecteerd om een functie waar te nemen bij MEP: Model Europees Parlement

 

Het Virga Jessecollege neemt deel aan het project Model Europees Parlement, of kortweg MEP. Hiermee biedt onze school haar leerlingen een unieke kans om zich een hele week in te leven in de wereld van een echte Europarlementariër. Het project staat open voor leerlingen van het 4de middelbaar. Via selectierondes worden een zestal leerlingen geselecteerd die voor één week zich een echte Europarlementariër mogen noemen en optreden als vertegenwoordiger van onze school.

Dit project is een zeer realistische simulatie van de dagelijkse werking van het Europees parlement. De parlementariërs vergaderen in commissies over actuele onderwerpen. Zo leren leerlingen een kritische mening te vormen en denken ze na over onze Europese identiteit. Om alles zo realistisch mogelijk te laten verlopen is iedereen formeel gekleed en wordt er ook een formeel taalgebruik gehanteerd. Dit geeft MEP nog een extra karakter. Het project duurt zes dagen en vindt elk jaar in een andere stad plaats. De leerlingen verblijven ter plaatste in gastgezinnen of in een hostel.

Het project MEP is een internationale organisatie tussen Noord-Brabant (Nederland) en Vlaanderen. Bij het project ontmoeten een 150-tal jongeren vanuit Nederland en Vlaanderen elkaar om hun stem te laten horen over actuele onderwerpen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om door te groeien binnen het project en kan men een hogere functie toegewezen krijgen, zoals commissievoorzitter of zelfs lid van het presidium. Je kan ook geselecteerd worden voor een internationale conferentie met jongeren vanuit heel Europa. Onze school levert elk jaar weer heel wat leerlingen die doorgroeien binnen het project.

Bij dit project kunnen leerlingen heel wat extra communicatieve en sociale vaardigheden verwerven. Alle leerlingen die al hebben deelgenomen kijken zeer tevreden terug op hun deelname. Het is een unieke kans, die je zeker niet mag missen.

 

Zo mochten onlangs Laura volgende functies waarnemen

  • MEP Noord-Brabant Vlaanderen: ’s Hertogenbosch (Parlementariër)
  • MEP Deutschland: Berlijn (Parlementariër)
  • MEP Internationaal: Kopenhagen (Parlementariër)
  • MEP Western Europe: Lier (Commissievoorzitter- zie ook MEP Western Europe – WEMEP)

en Tom

  • MEP Noord-Brabant Vlaanderen: ’s Hertogenbosch (Parlementariër)
  • MEP Noord-Brabant Vlaanderen: Cuijk (Commissievoorzitter)
  • MEP Noord-Brabant Vlaanderen: Brugge (Voorzitter presidium)
  • MEP Internationaal: Arnhem, Maastricht, Brussel (Parlementariër)
  • MEP Western Europe: Lier (Hoofdjournalist)

 

Comments are closed.