18/04/2018 – Uitstap naar “Spanish Still Life”expo in BOZAR in Brussel

18/04/2018 – Uitstap naar “Spanish Still Life”expo in BOZAR in Brussel

Tijdens de examens kregen wij, leerlingen Spaans, een mailtje van Mevrouw Beliën met de vraag of we geïnteresseerd waren om mee te gaan naar een tentoonstelling over Spaanse stillevens. De uitnodiging om samen met haar, op een woensdagnamiddag, de tentoonstelling te bezoeken sprak mij wel aan.

 

 

En zo spoorden we de eerste woensdagnamiddag na de paasvakantie, richting Brussel. Mevrouw Beliën was vooraf al eens poolshoogte gaan nemen zodat we niet té ver verdwaalden. Terwijl de trein zachtjes over de rails hobbelde, genoten we van een boeiende uiteenzetting over de geschiedenis van stillevens in de schilderkunst. Ik onthoud vooral dat stillevens voornamelijk schilderijen zijn waarop enkel levenloze, inactieve dingen staan afgebeeld zoals fruit, groeten, bloemen, vanitas-elementen. Maar de Spaanse schilder Velázquez introduceerde de “bodegón”, een stilleven mét figuren. De Spanjaarden werden duidelijk beïnvloed door de Vlaamse schilders o.a. Jan Brueghel de Oude en Italiaanse schilders. Hiermee wordt weer aangetoond hoe de Europese cultuur diep geworteld is in een rijk gemeenschappelijk verleden.

 

 

 

Na de tentoonstelling bewonderden we de prachtige Brusselse Grote Markt met haar gotische stadhuis en statige herenhuizen. Bram merkte op dat de data op de huizen niet veel verschilden. Dat komt omdat de Grote Markt, nadat ze door Lodewijk XIV bijna volledig werd plat gebombardeerd, rond dezelfde tijd weer werd opgebouwd. Daarna bezochten we nog even Manneken Pis, die op zijn gekende manier de verzengende hitte van de zon trotseerde. We kuierden verder door het charmante hart van Brussel en eindigden op een terrasje aan het Sint-Katelijneplein achter een verfrissend home-made fruitdrankje waar straatmuzikanten het beste van zichzelf gaven.

Met een smeltend ijsje in de hand, bracht de trein ons terug naar de hoofdstad van de smaak. De ergernis van een halfuurtje treinvertraging werd snel vergeten dankzij de snoeptraktatie van Mevrouw Beliën. Aan het station van Hasselt stonden de taxi’s mama ons al op te wachten … vlug naar huis want we moesten onze boekentas toch nog opendoen. Het was een fijne, zonnige en culturele namiddag!

Thibault Di Fiore II1

 

 

Comments are closed.