18/05/2018 – Romeinse dag

18/05/2018 – Romeinse dag

Met een teletijdmachine naar de klassieke oudheid terugflitsen kunnen we jammer genoeg (nog) niet, maar op vrijdag 18 mei werden de tweedejaars toch een hele dag ondergedompeld in de leefwereld van de oude Romeinen. Gekleed in sandalen, een tunica, een toga …  – al dan niet door een creatieve oma in elkaar gestikt – namen ze als echte Romeinen onze school in. Het was een dag met heel wat uiteenlopende activiteiten.

Archeoloog Bernard Van Daele, alias Quintus Spurius Ligustinus, bracht een bezoek en gaf hen een inkijk in het leven van een Romeinse legioensoldaat. De strakke structuur van het Romeinse leger, de discipline, de wapens, de persoonlijke bagage van een soldaat tijdens een mars … het kwam allemaal aan bod.

De leerlingen maakten aan de hand van een webquest ook kennis met de typische Romeinse bouwkunst en bouwwerken én verdiepten zich in een Romeinse keizer naar keuze. Ze staken hem in een eigentijds jasje door een Facebookprofiel over hem samen te stellen.

Aan de hand van een quiz werden de leerlingen getest op hun kennis over de oude Romeinen. Leerlingen die aandacht hadden voor de weetjes die in de gangen ophingen, hadden hier al een streepje voor!

Verder stond er ook een documentaire over de laatste dag van Pompeii op het programma. De uitbarsting van de Vesuvius op 24 augustus in het jaar 79 maakte een plots einde aan het leven in deze bruisende stad. De leerlingen zagen hoe as- en puimsteenregens de verwoeste stad helemaal bedekten met als enige positieve gevolg dat wij vandaag de dag dankzij het werk van archeologen een mooi zicht hebben op het leven dat de inwoners van Pompeii leidden.

‘s Middags konden de leerlingen aanschuiven aan een uitgebreid Romeins buffet. Druiven, kaasblokjes, een gehaktballetje, een worstje, een heerlijk ‘relmuisje’, olijven, dadels, vijgen, noten, brood en een appel werden erg smakelijk naar binnen gewerkt.

Dankzij onze enthousiaste leerlingen én collega’s mogen we besluiten dat het een geslaagde dag was!

 

 

sdr
Comments are closed.